Halsansättning

När jag skrev om hästens överlinje utlovade jag en text om halsansättningen. Det blir nu då.

Det som den store lille Quick Star fick illustrera var ansättningen huvud-hals. Om man har en tråkig stund kan man alltid jämföra draghästar och t ex olika arab-sorter och fundera på varför de ser så olika ut. Fast kanske inte just idag, då detta är ett större ämnde än man kanske tror.

När man tittar på halsen på en häst blir det lätt så att man följer linjen mellan öga och manke och sedan fattar något slags beslut om man gillar det man ser eller ej. Allra mest suger en hingstnacke åt sig uppmärksamheten. Och du, käre åskådare kan då ha blivit en pyttesmula lurad av dina egna ögon. Helt enkelt för att du tittade på fel saker.

Det man först och främst måste ha klart för sig är att halsens "fastsättning" på kroppen är ett resultat av hur bogen sitter fast på hästen. Så nu börjar vi lite från början.

Frambenen sitter till skillnad från bakbenen inte fast med ben utan muskler och ligament. Bogen sitter alltså fast i bröstkorgen med muskler och kan har väldigt olika vinklar mot lodplanet. Finns allt från stupande till liggande.

Ansättningen hals-kropp ligger mot bogen. Lutningen på bogen är alltså avgörande för halsens vinkling och i sin tur hela rörelsemönstret fram. Så jo, lite viktigt är det.

Vad händer då med ett stupande bog? Hästen kör gärna huvudet i vädret och ofta har vi här en underhals som kan bula ut om man inte tränar efter hästens förutsättningar. I värsta fall kan du få en sk stjärnkikare. Men det behöver inte vara katastrof.

För detta kan vara precis hur fina hästar som helst och då menar jag världsklass. Men sannolikt inte i dressyr. Kuriosa i sammanhanget är är att dessa hästar ofta har mkt kort trav. Ibland med en lite mer Hackney-aktig variant, ibland bara spårbildare i underlaget. Finns tom världstränare som bestämt hävdar att fronten hals/bog/framben ska vara kort för att hästen inte ska riva och kunna ta emot sig själv i landningen på bästa vis.

Det finns de som har en liggande bog också. Här hittar du dressyrhästarna som nästintill går på tygeln av sig sig. Ofta har de naturligt lätt att komma upp fram därför att halsen hjälper upp. Dessa har oftast en bra ansättning mot huvudet också. En sån här häst rör sig egentligen inte - den dansar. Men om man ska hoppa med en sån här rekommenderar jag nog självutlösande skållor...

Nå, hur påverkar detta oftast din ritt? En hals på en stupande bog bör få underhals/hjorthals eller svanhals. I dessa fallen kommer hästen oftast att vilja knäppa av i nacken, helt enkelt för att muskler och även skelett inte tillåter att fronten lyfts som man vill. Ryggen åker då ner. När man till sist får den lång och låg blir den istället lätt åt det framtunga hållet och blir hög bak.

Svanhalsen är lite bättre men även den vill knäppa av högt. Problemet är att det kanske inte riktigt syns att hästen inte jobbar korrekt dressyrmässigt. Men det är ju knappast en katastrof om det är hoppning man nu håller på med.

På en häst med liggande bog är det mycket gratis i ridningen, men det finns en gräns för detta som för det mesta annat. Om du har en alltför liggande bog får hästen problem men att föra sina framben bakåt och då kan det i värsta fall bli risk för orenhet i gångarterna. Sen kan även dessa hästar också gå upp och knäppa av, släppa ryggen och bakbensaktiviteten och balansera fram som en rund miljon. Hästhandlartrav kallas det av dem som (t ex jag) tycker att just det är ett elände.

Som du förstår har jag tagit upp ytterligheter här. Det finns väldigt många varianter, men det här kan kanske duga sin en liten och försiktig början. Lägg därtill alla de vänliga djur som på något sätt lyckas gå rätt samtidigt som de egentligen är sämre bygda.

Men vi får väl diskutera halsens längd också. Trenden, tycker jag, går alltmer åt att halsen ska vara alldeles väldigt lång. Det känner jag inte är nödvändigt. Självklart måste den vara lång nog att kunna välvas på det vis som nyttan med hästen kräver. Men det utgår inga extra poäng för en dm till (för min del).

Ska då halsen sitta brett mot bogen eller lite nättare? Här är jag pragmatiker. Om halsen fungerar väl så är det utmärkt bra. Jag upplever inte en bred hals som ett problem så länge den inte är en underhals. På samma sätt är inte en nättare ansatt hals inte är ett problem så länge den inte är en hjorthals.

De flesta hopphästar har har en bred ansättning, på en det sitter den väl, på andra inte. Anledningen till bredden är att hästen behöver den då den ska lyfts sig i språnget
---

Det jag verkligen vill göra absolut klart är följande - Hur en häst fungerar mekaniskt är nästan uteslutande ett resultat av hur den är konstruerad. Den kan iofs vara felriden, omusktlad eller skadad, men det ligger utanför genetiken.

Vidare är det så att alla delar sitter ihop, så man får någonstans en domino-effekt. Ett exteriört särdrag kan förvärras eller upphävas av ett annat. Detta kräver att man ser på hästen som helhet och tro mig, jag känner mig inte direkt färdig.

Men för att till fullo greppa helheten krävs att man förstår detaljerna och hur de interagerar med varandra. Det är det jag hoppas uppnå med allt jag skriver. Hoppas att jag når viss framgång <3