Jag döper dig, del 1

Namn är viktiga saker. Så mycket mer än en rad bokstäver. Släktskap, förhoppningar, traditioner och identitet. Finns en anledning till att man har just det som en passagerit mellan det som finns och inte. 
 
Nu lär inte djuren bry sig så mycket, men för oss människor är det viktigt. Snabbt exempel - När man föder upp slaktdjur har de så gott som alltid bara nummer. Om relationen är tänkt att vara varaktig brukar det bli iaf ett smeknamn, om man inte har för många. Något att fundera på kanske? 
 
Olika avelsförbund har olika regelverk för namngivning. Tänkte gå igenom några här. I SWB har vi numer helt fri namnsättning. Så har det alltid varit för de privata, men Flyinge har haft en standard. Hingstar årsvis och ston i enlighet med familj. Dessa är är sex till antalet, (F.1) till (F.6). Ston med initial K är (F.1), D är (F.2) osv. Men då Flyinge inte har egen avel längre så är namngivningen som sagt fri. Om nu inte den enskilde uppfödaren har ett eget system vill säga.
 
Jag kan inte svara med garanti hur man gjort tidigare i DWB, men jag TROR att det är fritt här också även om man ofta följer en initial från pappan. Man har nära historiska band med tysk avel. Men kom då ihåg att detta inte med nödvändighet gäller Dansk Trakhener eller Dansk Holstener, då dessa är / var egna avelsförbund. 
 
KWPN, BWP, sBs och SF har valt samma modell. Initialen är beroende på vilket år hästen är född. Ytterst praktiskt om du vill ha koll på ålder och smått irriterande om man vill följa hingstlinjer. Självklart har ovanstående inte samma initial på samma år. Men om man bara kan hålla i huvudet på ett ungefär hur gammal en avkomma kan man backa och få till en ok gissning på var den är kommen ifrån.
(Not, jag har märkt att VDL emellanåt namnger efter initial, men det är ganska nytt. Vad som då sker i praktiken vet jag inte ).
 
I Hannoveraner Verband gör man saker enkelt för sig. Initial e hingstlinje på både söner och döttrar. Blir lätt att se vilka linjer som går in i stammen. Mindre praktiskt då det finns två på W. En av dem var omdöpt på vägen och har gått från F till W  och tillbaka till F. Lite dumt då att man fått ett rejält genomslag på en annan F-linje. Just där kan det i all ärlighet bli en smula frustrerande med memorerandet..(Kuriosa - Briar är gdk för avel här. Avkommornas namn ska då börja på E)
 
Och hos Holsteiner Verband tar hingstarna initial från fadern och stona från året de är födda. En egen variant alltså
 
Kristallklart, eller hur?
 
 
 
För övrigt anser jag att stofamiljerna ska numreras.